Lauantai / Saturday

Finncon 2019:n ohjelma lauantaina 6.7.

In English: Finncon 2019 programme on Saturday July 6

KLO 10–11

L302 klo 10.30 Avajaiset

Tervetuloa Finnconiin 2019!

L303 Suomalaisen tieteiskirjallisuuden tila

Maria Carole, Antti Eronen, Pia Göös, Matti Järvinen (pj)

Millaisia teoksia nykyään julkaistaan? Ovatko avaruuteen sijoittuvat teokset menneet pois muodista? Miten keskustelu ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä on heijastunut teoksiin? Selviääkö suomalainen scifi kumman ja erilaisten genrehybridien puristuksessa?

Avainsanat: paneeli, kirjallisuus

L209 Fantastiset sisaret

Katri Alatalo, J.S. Meresmaa (pj), Shimo Suntila

Kaikki spefin sankarit eivät suinkaan ole yksinäisiä orpopoikia. Kuinka suomalaiset fantasiakirjailijat kirjoittavat perheitä ja erityisesti sisaria? Mitä perheyhteys merkitsee sankareille ja tarinoille?

Avainsanat: paneeli, kirjallisuus

OPK141 Guest speaker — Anders Sandberg: Exploring The Space of Possible Minds (Interplay between Science Fiction, Philosophy and Science)

Akateeminen ohjelma / Academic Track. Guest speech by Anders Sandberg, Ph.D. in computational neuroscience, Senior Research Fellow, Future of Humanity Institute, University of Oxford.

KLO 11–12

L304 Space opera – a new humanity

Petri Hiltunen (chair), Tommy Persson, Charles Stross

Is the human race changing and if it is where are we going? The new coming of space opera has brought defining humanity back into the focus of mainstream science fiction. Technological aspects of the evolutional development of humanity is a major theme in sci-fi literature often spiced up with a variety of forms of artificial intelligence ranging from simple gadgets barely reaching a stage of awareness to godlike massive and complex entities.

Avainsanat: paneeli, kunniavieras

L302 Pelit kerronnan muotona

Raine Koskimaa, Aleksi Kuutio, Tanja Sihvonen

Asiantuntijapaneeli keskustelee kerronnan ulottuvuuksista peleissä.

Avainsanat: paneeli, kunniavieras, pelit

L303 Podcastit ja videoblogit

Sini Helminen, Jari O. Hiltunen, Jyrki Pitkä, Elina Pitkäkangas

Mitä uusia mahdollisuuksia podcastit ja vlogit voivat antaa scifin, kauhun ja fantasian tekijöille ja faneille?

Avainsanat: paneeli, media, fanius

L209 Kauhun kauneus

Broci, Hannele Parviala (pj), Miranda Mord

Kalman kuvat, memento mori, synkkyyden monet kasvot… Mikä tekee kauhusta kauhun? Miten kuvituksemme eroaa muista eurooppalaisesta kuvituksesta tai aasialaisesta kuvituksesta?

Avainsanat: paneeli, kuvitus, sarjakuvat, kirjallisuus

L206A Kuoriaiskirjat esittää

Artemis Kelosaari, Lucilla Lin, Tuomas Saloranta, Shimo Suntila

Kuoriaisvihkot julkistaa uusimmat vihkonsa sekä levittää vihkojulkaisujen ilosanomaa. Mukana debytantteja ja konkareita.

Avainsanat: julkistaminen, kirjallisuus

L207 Alatekstin kirjoittamisen paja. Mistä puhumme, kun puhumme leivänpaahtimesta? (2h)

Solina Riekkola

Alateksti on tekstin epäsuora merkitys, se mitä sanotaan vain “rivien väleissä”. Pajassa harjoittelemme tunnistamaan ja luomaan alatekstejä erilaisiin kieroihin tarkoituksiin spekulatiivisen fiktion kontekstissa. Ilmoittautumiset osoitteeseen: solina.riekkola(a)gmail.com. Tusina ensimmäistä mahtuu mukaan.

Avainsanat: työpaja, kirjoittaminen

OPK141 Tulevaisuuden lapset scifi-kirjallisuudessa

Akateeminen ohjelma / Academic track.

  • Maria Laakso: Lasten ja ei-inhimillisten eläinten mielten esittäminen ja toiseus eettisenä kysymyksenä lasten dystopiascifisarjassa Kepler 62
  • Jani Ylönen: Yliälykkäät hirviölapset Ian McDonaldin tuotannossa

KLO 12–13

L304 Kunniavierashaastattelussa Kersti Juva

Kersti Juva, Sonja Virta

Tolkien-tutkija ja Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n aiempi puheenjohtaja Sonja Virta haastattelee Kersti Juvaa, joka tunnetaan mm. Tolkien-suomennoksistaan.

Avainsanat: haastattelu, kunniavieras, kirjallisuus

L302 Fantastiset hevoset

Hanna Morre, Marika Riikonen, Helena Waris (pj)

Hevoset myyteissä ja fantasiakirjallisuudessa. Ovatko ponikirjat portti kovempaan kamaan? Entä onko kavioeläimillä sijaa dystopiossa?

Avainsanat: paneeli, kirjallisuus

L303 Parempi tulevaisuus

Taru Kumara-Moisio, Mia Myllymäki, Vesa Sisättö (pj)

Ihanneyhteiskuntia ja toivoa uhkakuvien keskelle? Ihmiskunnan haasteet ovat suurempia kuin koskaan ennen, mutta voiko kirjallisuus auttaa paremman tulevaisuuden hahmottamisessa? Keskustelussa utopia, solarpunk ja hopepunk.

Avainsanat: paneeli, kirjallisuus

L209 Atorox, Nova ja Finfarin gradupalkinto

Taru Hyvönen, Anna Mattila

Atorox on Turun Science Fiction Seuran jakama palkinto, joka myönnetään vuoden parhaalle tieteis- tai fantasianovellille. Nova taas on Turun Science Fiction Seuran, Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin ja Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien järjestämä kirjoituskilpailu, joka on suunnattu uusille kirjoittajille. Samassa tilaisuudessa jaetaan myös Finfar ry:n gradupalkinto vuoden parhaalle spefigradulle.

Avainsanat: julkistaminen, kirjallisuus

L206A Kuinka tietotekniikka pilaa sadon

Jussi Nikander

Ruuantuotanto on kovaa vauhtia tietoteknistymässä. Traktori osaa jo ajaa itsekseen pellolla, ja piakkoin voidaan olla tilanteessa, jossa uudessa traktorissa ei enää edes ole kuskinpukkia. Samalla eläinsuojat, kasvihuoneet, urbaanit ruuankasvatusratkaisut ja monet muut ruuantuotannon järjestelmät ovat yhä riippuvaisempia tietokoneista. Järjestelmät ovat myös yhä enemmän kytketty toisiinsa — ja internetiin. Teknologistuva ruuantuotantoekosysteemi parantaa ruuantuotantoa monin tavoin: kasvu on seuratumpaa ja kasvua tukevista toimenpiteistä jää yhä tarkempi ohjelmistojälki. Tätä kautta tiedämme entistä enemmän siitä kuinka turvallista, puhdasta, tai ekologista ruokaa popsimme.

Ruuantuotannon riippuvuus tietotekniikasta ja internetistä luo myös ison kasan uusia tapoja, joilla ruuan kasvatus voi mennä pieleen, sekä uusia uhkakuvia, joita tilojen on otettava huomioon toiminnassaan. Tulevaisuuden tilallisen ei välttämättä tarvitse ruokkia lehmiä itse, mutta hänen on muistettava huolehtia ruokintarobotin ja lypsyrobotin ja lannankeräysrobotin, ja jokaisen muunkin navetan vempeleen kyberturvallisuudesta.

Avainsanat: luento

L207 Alatekstin kirjoittamisen paja

Työpaja jatkuu

Kahvio. Signeeraus: Charles Stross

Kirjailijakunniavieras Charles Stross signeeraa kirjoja L-rakennuksen kahviossa.

KLO 13–14

L304 AI as an object of desire and fear

Tanja Sihvonen, Cheryl Morgan, Kimmo Tuominen, Nastia T., Tanja Välisalo

Discussion on artificial intelligence, desire and fear.

Avainsanat: paneeli, kunniavieras, tekoäly, kirjallisuus, media

L302 Romantiikka — rehtiä viihdettä vai glitterverho vakavien yhteiskunnallisten aiheiden estradilla?

Maria Carole, Liliana Lento, J.S. Meresmaa (pj), Terhi Tarkiainen

Miksi romantiikalla on niin huono kaiku? Entä miksi kirjailijat haluavat siitä huolimatta kirjoittaa sitä? Mikä sija pehmeillä arvoilla on spefissä?

Avainsanat: paneeli, kirjallisuus, kirjoittaminen

L304 Tuoreita kirjailijoita!

Katariina Heikkilä, Iivari Koutonen (pj), Liisa Näsi, Katinka Sarjanoja

Kelttimytologiaa, kauhua, vallankumousscifiä… Virkaiältään uudet kirjailijat esittäytyvät Iivari Koutosen haastattelussa. Käsittelyssä Katariina Heikkilän Punainen nyrkki (Aula&Co), Liisa Näsin Eilispäivä ei kuole (Basam Books, ilmestyy syksyllä 2019) ja Katinka Sarjanojan Korpinlaulu (Karisto, ilmestyy syksyllä 2019).

Avainsanat: haastattelu, kirjallisuus, kirjoittaminen

L209 Kariston kauhuromaanikisan tulokset

Kariston kauhuromaanikilpailun tulokset julkistetaan.

Avainsanat: julkistaminen, kirjallisuus

L206A Valotusaika – Sarjakuvia valokuvilla

Avi Heikkinen

Valotusaika on mielen nyrjäyttävä scifidekkari, jonka pääosissa seikkailevat lusmu pikkurikollinen, pehmolelupossuun asennettu elämäänsä tyytymätön keinoäly ja puolikuuro ex-poliisi. Albumi on tehty poikkeuksellisella tavalla: jokainen kuva on alkujaan aidoissa lokaatioissa Jyväskylässä oikein näyttelijöin kuvattu valokuva. Heikkinen esittelee käyttämäänsä kuvamanipulaatiomenetelmää ja käy läpi suureksi paisunutta projektia aina käsikirjoittamisesta lopullisten sivujen rakentamiseen.

Avainsanat: luento, kirjallisuus, sarjakuvat

L207 Kirjavinkkaus — Aikamatka menneisyyteen

Piia Göös

Tieteiskirjallisuutta lapsille ja nuorille vuosien varrelta – aikamatka menneisyyteen. Mitä 1980-luvulla luettiin? Mistä etsittiin tietoa ennen internetiä? Tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen kuulemaan lukuvinkkejä menneiden aikojen suomennetusta tieteiskirjallisuudesta. Vetäjänä Pia Göös, kirjavinkkari ja sci-fi-entusiasti Espoosta. Myös aikuiset tervetulleita.

Avainsanat: luento, kirjallisuus

OPK141 What are fantasy characters made of?

Akateeminen ohjelma / Academic Track.

  • Katariina Kärkelä: From divine intellect to common sense. Conceptions of wisdom in Tolkien’s Arda.
  • Minna Siikilä-Laitila: Who invented elves? Fantasy reader’s online discussions about the non-human, it’s origin and it’s manifestations

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n picnic

Tapaamme Kersti Juvan haastattelun jälkeen klo 13 L-rakennuksen pääovien edessä ja suuntaamme sopivalle nurmikolle piknikille. Seura tarjoaa juotavaa, muuten mennään nyyttäriperiaatteella. Piknik on avoin kaikille ja alkoholiton. Säävaraus! Lisätietoja.

Avainsanat: miitti, piknik, Tolkien

KLO 14–15

L304 Monenlaisia maailmanloppuja

Anu Holopainen, Aino-Kaisa Koistinen, Maria Laakso, Toni Saarinen (pj)

Ilmastonmuutos on tehnyt vuosituhansia vanhoista lopunaikojen uhkakuvista jälleen arkipäivää: uskonnollisten varoitusten rinnalla on nykyään myös tieteellisiä. Samalla populaarikulttuuri mallintaa innokkaasti maailmanloppua ja sitä seuraavia post-apokalyptisia aikoja, millä on vaikutusta koko yhteiskuntaan. Trumpetit törähtelevät, vedenpinta nousee, pian luonto valtaa kaupungit takaisin. Panelistit pohtivat, miten moninaisia maailmanlopun kuvauksia kirjallisuus, elokuvat, pelit, tiede ja myytit ovat pullollaan. Mikä niitä erottaa, mikä yhdistää – ja mitä niistä voi päätellä?

Avainsanat: paneeli, media, kirjallisuus, pelit

L302 Paneeli kertoo vitsin
PERUTTU / CANCELED

L302 Gazing into the Abyss: the EHT image of a supermassive black hole

Edmund Schluessel

April saw the publication of the first-ever ”direct” image of a black hole. But since light can never escape a black hole, how is this image possible? This talk will discuss the interferometry techniques used to create the image, interpretations of the image, and what interferometry can tell us about the deep structure of the centers of galaxies.

Avainsanat: luento, avaruus

L303 Kun kirjailija editoi

Elina Rouhiainen, Marko Hautala, Mia Myllymäki (pj), Liisa Näsi

Kun kustannuspäätös on saatu, on aika hioa kirja julkaisukuntoon. Kirjailijat kertovat suhteestaan editointiin ja kustannustoimittajan kanssa työskentelyyn.

Avainsanat: paneeli, kirjallisuus, kirjoittaminen

L209 Our New Robot Overlords – Why and How They Will Take Over

Mikko Rauhala

Artificial intelligences that despise humanity are a tired sci-fi clishé. Happily, such an outcome would be highly unlikely in reality! Our new robot overlords will actually want to destroy–or, with a great deal of luck, subjugate–us for much less antropomorphic reasons. In this talk, we will present some entry-level theoretical background on what drives an advanced AI is likely to have and how these relate to the subject at hand. Then we will take a look at some potential methods for a superior intellect to take over the world. Finally, we will consider whether it could, in some scenarios, nevertheless be appropriate to simply welcome our new robot overlords.

Avainsanat: luento, tekoäly

L206A Aavetarinakammio

Tiina Hautala, Artemis Kelosaari

Karkaa humun ja hälyn keskeltä hetkeksi hämäriin tunnelmiin ja tule kuuntelemaan aavetarinoita. Aaveiden matkassa kuljetaan ainakin Turkuun, Vaasaan ja suomalaisiin hotelleihin.

Avainsanat: luenta, kirjallisuus, kauhu

L207 Gallacas
PERUTTU / CANCELED

OPK141 Ei-inhimilliset sankarit ja viholliset

Akateeminen ohjelma / Academic Track.

  • Jyrki Korpua: Kaaoksen voimat – Ei-inhimillinen vihollinen Babylon 5 -televisiosarjassa ja Mass Effect -pelisarjassa
  • Tanja Välisalo: Miksi rakastamme robotteja? Pelaajien suhde Overwatch-pelin ei-inhimillisiin sankareihin

KLO 15–16

L304 Tolkien-paneeli

Kersti Juva, Eero Korpinen, Sari Polvinen (pj), Sonja Virta

Miksi Tolkien kiehtoo yhä uusia lukijoita?

Avainsanat: paneeli, kunniavieras, kirjallisuus

L302 Politiikka scifissä ja scifi politiikassa

Marko Kivelä, Tiina Raevaara, Jani Saxell, Iida Simes

Miten politiikka ja yhteiskunnalliset ratkaisut ja mallit näkyvät scifissä?

Avainsanat: paneeli, kirjallisuus, media

L303 Praedor — kirjailijan nuorallatanssi

Petri Hiltunen, Ville Vuorela

Kirjailija ja roolipelikirjailija Ville Vuorela pohtii millaista on kirjoittaa Praedorin maailmaan Petri Hiltusen sarjakuvien, roolipelin luoman maailmankuvan ja alati kasvavan Praedor-kirjailijajoukon ristitulessa.

Avainsanat: keskustelu, sarjakuvat, kirjallisuus, pelit

L209 Kirjoituskissan käyttö

Anni Nupponen

Esitelmässä selviää, mikä on kirjoituskissa ja miten sitä käytetään romaanin tai muun taiteellisen työskentelyn tukena

Avainsanat: luento, kirjoittaminen, huumori

L206A Tähtifantasian julkistus

Aleksi Kuutio

Tähtifantasiapalkinto vuoden 2018 parhaalle fantasiakäännökselle.

Asiasanat: julkistaminen, kirjallisuus

L207 Tieteiskirjallisuusterapiaa

Heini Kyllönen

Tule kokeilemaan tieteiskirjallisuusteemaisia kirjallisuusterapeuttisia harjoituksia. Saatat saada uusia mukavia kavereita. Vetäjänä kirjallisuusterapeutti Heini Kyllönen

Avainsanat: kirjoittaminen, scifi

OPK141 Gender, race, and humanity in speculative fiction

Akateeminen ohjelma / Academic Track.

  • Sylvia Spruck Wrigley: Old Women in Science Fiction
  • Nicholas Wanberg: “To be White is Human”: The Redefining of Whiteness via Human/Non-human Dichotomies in Speculative Fiction

KLO 16–17

L304 Cthulhu’s Legacy

Marko Hautala, Cheryl Morgan, Hannu Rajaniemi, Charles Stross

How author can use the Cthulhu Mythos without replicating its racist origins?

Avainsanat: paneeli, kirjoittaminen

L302 Huonot pelit kautta aikojen

Tuuli Hypén, Johannes Leino, Anni Nupponen, Mikko Rautalahti

Jotkut pelit ovat jääneet unohtumattomasti mieleen, mutta ei kenties mairittelevista syistä.

Avainsanat: paneeli, pelit, huumori

L303 Tekoälystä huumoria

Jarno Hietalahti

Esitelmässä tarkastellaan huumorintajun edellytyksiä filosofisesta näkökulmasta. Huumorintaju vaikuttaa luontaiselta osalta ihmiselämää, mutta millainen käsitys huumorista tulisi luoda koneille? Huumorintaju ei ole pelkästään kyky keksiä vitsejä tai nauraa hauskuutuksille, vaan se on osa maailmankatsomusta. Niinpä jos tekoälylle halutaan luoda omaehtoinen huumorintaju, sen on pohjauduttava koneen omaan maailmankatsomukseen. Tämä saattaa olla kimurantimpi pulma kuin mitä nykyaikaiset nauravat koneet antavat ymmärtää.

Avainsanat: luento, tekoäly

L209 Arkki – Elokuvan ensi-ilta (2h)

Arkki on hetkittäin meditatiivinen, mutta aina polveileva tarina menetyksestä, identiteetistä ja tekoälystä. Tarina, ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Paavo Ylämäki Rooleissa: Malla Eira, Elisa Auvinen, Oskari Turunen, Siru Kovala ja Leena Pitkämäki

Avainsanat: elokuva, media

L206A Psykologiaa fiktioon! Kirjoittajan opas (2h)

Antti Eronen

Psykologi ja SF-kirjailija Antti Eronen pureutuu erilaisiin psyykkisiin ilmiöihin ja pohtii, miten niistä saisi aikaiseksi mielenkiintoista fiktiota. Miten ihmiseen vaikuttavat vaikkapa Suurten Muinaisten mietiskelyn tuloksena syntyneet unideprivaatio, painajaiset ja psykoottiset harhat? Vastauksen tähän sekä muihin mieltäsi askarruttaneisiin kysymyksiin löydät tältä asiantuntijaluennolta!

Avainsanat: luento, kirjoittaminen

OPK141 The Great Game of Thrones Panel

Akateeminen ohjelma / Academic Track. Raine Koskimaa, Jyrki Korpua, Maria Ruotsalainen, Tanja Välisalo

L207 Signeeraus: Kersti Juva

Kääntäjäkunniavieras Kersti Juva signeeraa kirjoja.

KLO 17–18

L304 Naamiaiset

L302 Spefi-runoutta, kiitos

Juha Jyrkäs, Noora Kaikkonen. Artemis Kelosaari

Maailmalla spefi-runous on ollut ilmiö jo pitkään — olisiko jo aika vakiinnuttaa se Suomeenkin? Millaista olisi suomalainen spefi-runous?

Avainsanat: paneeli, kirjallisuus

L303 YA!

Sini Helminen, Iida Simes, Virva Paloviita, Salka Rauvola

Young adult -kirjallisuuden fanit puhuvat lajityypistä ja suosikeistaan.

Avainsanat: paneeli, kirjallisuus

L209 Arkki – Elokuvan ensi-ilta

Elokuva jatkuu

L206A Psykologiaa fiktioon! Kirjoittajan opas

Luento jatkuu

OVET SULKEUTUVAT KLO 18

KLO 19 lähtien

Iltabileet

Ravintola Musta kynnys, K18
Naamiaisten palkintojenjako